, 'opacity': false, 'speedIn': , 'speedOut': , 'changeSpeed': , 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': , 'height': , 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false });})

Wszystko o zamrażarkach: informacje, opinie, opisy, recenzje, nowości, oceny, rankingi, zdjęcia ...

> Parametry zamrażarki – na co zwracać uwagę?

Parametry zamrażarki – na co zwracać uwagę?

Wiele różnych danych i parametrów towarzyszyć nam będzie w czasie podejmowania decyzji, którą zamrażarkę wybrać. Gwiazdki zamrażarki, zdolność zamrażania, zdolność utrzymania temperatury w czasie zaniku zasilania, klasa klimatyczna i energetyczna, wreszcie poziom hałasu to parametry, które poznać powinniśmy, bo być może pomogą w ostatecznym wyborze.

Co oznaczają gwiazdki zamrażarki?

Gwiazdki, jakie producenci zamieszczają w opisach zamrażarek, informują o maksymalnych temperaturach mrożenia, jakie może zagwarantować dany model zamrażarki. Temperatura mrożenia ma decydujący wpływ na okres przechowywania produktów.

Liczba gwiazdekTemperatura mrożeniaOkres przechowywania
*do -6°CDo jednego tygodnia
**do -12°CDo czterech tygodni
***do -18°CDo roku
****do -24°CNawet powyżej 1 roku

Wybierając zamrażarkę przeanalizujmy, jakie będą nasze potrzeby? Jeśli z zamrażalnika będziemy korzystać w krótszych terminach, wystarczy nam zamrażalnik z jedną czy dwoma gwiazdkami. Jeśli jednak planujemy przechowywanie mięsa czy owoców, warto pomyśleć o zamrażarce z czterema gwiazdkami.

Zdolność zamrażania

Zdolność zamrażania jest parametrem, który informuje nas, ile kilogramów świeżych produktów będziemy mogli zamrozić w zamrażarce w ciągu 24 godzin. Wyniki są tak różne, jak różne są oferowane na sprzedaż zamrażarki. Te niewielkie dają możliwość zamrożenia w ciągu doby kilku kilogramów, te największe nawet do kilkudziesięciu. Zamrażamy produkty, które będziemy chcieli wykorzystać w bliższej lub dalszej przyszłości. Pewne jest, że chcielibyśmy, aby produkt rozmrożony niczym nie różnił się od świeżego, by zachował jak najwięcej z jego naturalnego wyglądu i smaku. I trzeba przyznać, że jest to coraz bardziej możliwe. Nasze domowe zamrażarki są bowiem coraz częściej wyposażane w system szybkiego zamrażania. System ten znacznie zwiększa zdolność zamrażania w ciągu doby, pozwala też zachować jak najwięcej z owej naturalnej świeżości produktu. Ponadto, zabezpiecza już zamrożone rzeczy przed chwilowym, częściowym rozmrożeniem. Jeśli do szuflady z kilkoma mrożonkami włożymy bardzo dużą ilość świeżych produktów, to mogą one ogrzać mrożonki doprowadzając je do chwilowego rozmrożenia. W przypadku mięsa czy ryb, może to być niebezpieczne i doprowadzić do zatrucia.

Utrzymanie temperatury

To ważna informacja dla mieszkańców miejscowości narażonych na częste zaniki dostaw energii elektrycznej. Mówi o tym, jak długo urządzenie zachowa właściwą temperaturę chłodzenia, bez zasilania. I tu wybór mamy przeogromny. Są zamrażarki, które wytrzymają zaledwie kilka godzin. Są też takie, które bez otwierania drzwi wytrzymają dobę i więcej. Generalnie, najdłużej utrzymują temperaturę zamrażarki skrzyniowe. W niektórych modelach znajdziemy specjalne wkłady akumulujące zimno. Wkłady te dodatkowo zabezpieczą urządzenie przed ogrzaniem w czasie braku prądu. Będziemy je mogli wykorzystać również w przenośnych lodówkach samochodowych czy turystycznych. Decydując się zatem na zamrażarkę, na wszelki wypadek warto wybrać taką, która będzie miała w miarę długi okres przechowywania i będzie wyposażona w takie właśnie wkłady.

Klasy klimatyczne – po co nam to?

Unia Europejska wymogła na producentach wprowadzenie klasyfikacji produktów wg tzw. klas klimatycznych. Mają one pomóc nam w wyborze urządzenia właściwego dla strefy klimatycznej, w jakiej mieszkamy. Pewnym jest, że w zupełnie innych warunkach będzie pracowała zamrażarka w Polsce, a w innych na południu Europy.

Nazwa klasy klimatycznejSymbolPrzedział temperatur zewnętrznych
NormalnaN16-32°C
SubnormalnaSN10-32°C
TropikalnaT18-43°C
SubtropikalnaST18-38°C

W Polsce możemy użytkować zamrażarki w każdej z opisanych klas, jednak w zupełności wystarczą nam urządzenia z klasy N czy SN.

Klasa energetyczna i etykieta energetyczna

Zamrażarka jest urządzeniem, które pracuje nieprzerwanie, ma więc istotny udział w kosztach zużycia energii elektrycznej w każdym gospodarstwie domowym. Dbając nie tylko o nasz portfel, ale też o środowisko naturalne, warto wybrać urządzenie energooszczędne. I to nie będzie zadanie trudne, bo coraz rzadziej można znaleźć zamrażarki w klasie energetycznej niższej od klasy A. Przepisy unijne wymogły na producentach i sprzedawcach wprowadzenie etykiety energetycznej, która pozwala potencjalnemu nabywcy na szybkie odczytanie podstawowych parametrów danej zamrażarki. W górnej części etykiety zamieszczona została nazwa producenta (marka) oraz symbol modelu zamrażarki. Poniżej, po lewej stronie etykiety zamieszczono grafikę w barwach od zielonej do czerwonej, symbolizującej kolejne klasy energetyczne. Najmniej energii zużyje urządzenie w klasie A+++ w najciemniejszym kolorze zielonym, najwięcej w klasie D, w najciemniejszym kolorze czerwonym. Po prawej stronie grafiki umieszczona została strzałka, która pokazuje dokładną klasę energetyczną danego urządzenia. Żeby nie było wątpliwości, na strzałce tej znajdziemy symbol klasy energetycznej, jaką zamrażarce przyznano. Poniżej grafiki, po prawej stronie zamieszczona została oddzielna ramka, w której znajdziemy wartość rocznego zużycia energii elektrycznej przez dane urządzenie w kWh. W dolnej części etykiety zamieszczono trzy ramki, w których widnieją informacje pomocnicze, niezwiązane już bezpośrednio ze zużyciem energii elektrycznej. W pierwszej od lewej zamieszczono całkowitą pojemność strefy chłodzenia w danej zamrażarce (do -6 stopni), w środkowej pojemność strefy zamrażania (poniżej -6 stopni), a w ramce po prawej stronie poziom emisji hałasu.

Cicha zamrażarka

Stare zamrażarki wydawały przedziwne i bardzo głośne dźwięki. Dziś jest już znacznie lepiej. Producenci w walce o naszą przychylność stale obniżają poziom hałasu, jaki emitują nowoczesne urządzenia chłodzące. Aktualnym standardem jest poziom ok. 40 dB. To już raczej ciche urządzenia. Oczywiście nie oznacza to, że będą pracowały całkowicie bezszelestnie. Musimy pamiętać, że to skomplikowane coraz bardziej urządzenia elektroniczne, wyposażone w wentylatory, niezależne obiegi powietrza, agregaty, a te wszystkie komponenty pracując nieustannie wytwarzają dźwięki, których całkowicie wytłumić się nie da. W instrukcjach obsługi niektórzy producenci informują nas o tym, jakich dźwięków możemy się spodziewać użytkując dany produkt. Może to być sapanie, bulgotanie, syczenie, mruczenie, warczenie… Jeżeli zamrażarka, którą planujemy zakupić emituje hałas wyższy niż 45 dB, zapewne usłyszymy takie właśnie odgłosy. W nocy będą słyszalne tym bardziej. Zamrazarki emitujące hałas poniżej 40 dB to już ciche urządzenia, ale od czasu do czasu przypomną nam o sobie uroczym bulgotaniem czy mruknięciem. Hałas wyższy niż 65 dB jest już szkodliwy dla zdrowia. Jeśli zatem staniemy przed szansą zakupu w super promocji zamrażarki o takich parametrach, pomyślmy o miejscu, w którym ją ustawimy, do mieszkania się bowiem nie nadaje.

Jak szybko sprawdzić jak głośna jest wybrana zamrażarka? Na opisanej wcześniej etykiecie energetycznej. W prawym dolnym rogu, w wydzielonej ramce z symbolem głośnika i fal dźwiękowych, podana została wartość hałasu w dB, emitowanego podczas pracy urządzenia.

Na co jeszcze zwracać uwagę przy wyborze zamrażarki?